Często
słyszymy zdanie: nie ma zdrowszej diety niż śródziemnomorska. Co kryje się za
„dietą śródziemnomorską” i za tym modelem żywienia? Jest ona naturalnym sposobem
żywienia ludzi w krajach Basenu Morza Śródziemnego (przede wszystkim we
Włoszech, Grecji, Hiszpanii).
Wiele badań
potwierdziło korzystny wpływ tej diety w prewencji chorób układu krążenia oraz
nowotworów układu pokarmowego. W Polskich warunkach niekiedy ciężko jest ją
wprowadzić do naszego jadłospisu z co najmniej dwóch powodów: finansowych oraz
braku w naszych warunkach klimatycznych niektórych produktów. Aby jednak dieta
ta przyniosła pożądane skutki należy zastosować się do jej wszystkich założeń.
Dieta
śródziemnomorska poprzez dużą zawartość warzyw i owoców oraz innych produktów
roślinnych obniża występowanie nowotworów złośliwych. Występujące w produktach
roślinnych witaminy E, C, beta-karoten oraz flawonoidy i błonnik pokarmowy
chronią komórki różnych narządów przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
tlenowych, mających udział w rozwoju raka. Mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego
używają oliwy z oliwek. Tłuszcz ten dzięki wysokiej zawartości
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, który jest
przyczyną powstawania blaszek miażdżycowych. Oliwa zawiera również witaminę E i
polifenole przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników, które z kolei
sprzyjają miażdżycy i nowotworom. Spożywanie dużych ilości produktów zbożowych,
roślin strączkowych i warzyw również wpływa na obniżenie zawartości
cholesterolu, ponieważ produkty te zawierają tzw. sterole roślinne, które
hamują wchłanianie cholesterolu. W diecie tej szczególna uwagę zwracamy na zioła, bo to one dopełniają wspaniałe i pyszne dania. Gdybyście byli zainteresowane poniżej zamieszam piramidę żywieniową z modelem diety śródziemnomorskiej.
Sałate lodową
pomidorki koktajlowe
ser feta light
ogórka
oliwki czarne Olivana
oliwę z oliwek
zioła: oregano, tymianek, bazylia
Uwielbiam :)
A Wy? :)
Moja ulubiona, mocno słony ser fajnie się miesza ze smakiem warzyw. Szkoda, że nie ma w niej mięsa ;p
OdpowiedzUsuńmniami
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam :-) dziś zrobię wg Twojego przepisu :*
OdpowiedzUsuńpolecam;) mam nadzieję , że będzie smakowała :)
UsuńNie żałowałaś fety i oliwek :)
OdpowiedzUsuńto tylko tak do zdjęcia- zazwyczaj uzywam mniej
Usuń