maja 27, 2015

Grecka uczta

Śródziemnomorski model żywienia jest uważany za jeden z najzdrowszych, głównie dlatego, że zapobiega powstawaniu chorób sercowo- naczyniowych. Jednym z fundamentalnych produktów używanych w kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Jest ona źródłem zdrowych tłuszczy(przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe) i zwiększa frakcje HDL tzw. dobrego cholesterolu. 


Oto kilka zasad jakimi należy kierować się przy zakupie oliwy z oliwek:
1. Butelka powinna być z ciemnego (np. ciemnozielonego) szkła, które chroni oliwę przed światłem, a tym samym utlenieniem kwasów tłuszczowych,
3. Oliwa z oliwek w sklepie (i później w domu) powinna być przechowywana z dala od bezpośredniego źródła ogrzewania. Wielokrotnie zimą widziałam w supermarketach jak tuż nad regałami z oliwami znajdowały się panele grzewcze. Takiej oliwy nie kupuj! 
4. Czytaj dokładnie etykietę na oliwie, z jakiego jest regionu, gdzie jest rozlewana. Najlepiej zrobisz jak wybierzesz tą rozlewaną i butelkowaną u producenta (np. w Hiszpanii) – unikniesz w ten sposób prawdopodobieństwa fałszowania oliwy przez dodatek innych, tańszych olejów roślinnych,
5. Zwróć uwagę na datę produkcji. Maksymalny okres trwałości oliwy extra vergine wynosi 2 lata od daty jej produkcji. Najlepiej jednak zużyć ją w ciągu roku,
6. Idealnie, jeśli przed zakupem byłaby możliwość spróbowania oliwy. Prawdziwa oliwa z oliwek extra vergine ma „trawiasty” zapach i ostry smak, lekko drapie w gardło.

Wersja sałatki greckiej
sałata
czarne oliwki
pomidory koktajlowe
czerwona cebula
kilka kostek sera feta
ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek  Oliviana Extra Virgin
zioła(oregano, bazylia)

4 komentarze:

  1. to jedna z moich ulubionych sałatek :) a oliwa to stały gość u mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, robię podobną ale bez oliwek bo nie lubię ich

    OdpowiedzUsuń
  3. O wielu spośród opublikowanych tutaj informacji nie wiedziałam, także bardzo pożyteczny się dla mnie stał ten wpis :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger