Oto kilka zasad jakimi należy kierować
się przy zakupie oliwy z oliwek:
1. Butelka powinna być z ciemnego (np. ciemnozielonego)
szkła, które chroni oliwę przed światłem, a tym samym utlenieniem kwasów
tłuszczowych,
3. Oliwa z oliwek w sklepie (i później w domu)
powinna być przechowywana z dala od bezpośredniego źródła ogrzewania.
Wielokrotnie zimą widziałam w supermarketach jak tuż nad regałami z oliwami
znajdowały się panele grzewcze. Takiej oliwy nie kupuj!
4. Czytaj dokładnie etykietę na oliwie, z jakiego
jest regionu, gdzie jest rozlewana. Najlepiej zrobisz jak wybierzesz tą
rozlewaną i butelkowaną u producenta (np. w Hiszpanii) – unikniesz w ten sposób
prawdopodobieństwa fałszowania oliwy przez dodatek innych, tańszych olejów
roślinnych,
5. Zwróć uwagę na datę produkcji. Maksymalny
okres trwałości oliwy extra vergine wynosi 2 lata od daty jej produkcji.
Najlepiej jednak zużyć ją w ciągu roku,
6. Idealnie, jeśli przed zakupem byłaby możliwość
spróbowania oliwy. Prawdziwa oliwa z oliwek extra vergine ma „trawiasty” zapach
i ostry smak, lekko drapie w gardło.
Wersja sałatki greckiej
sałata
czarne oliwki
pomidory koktajlowe
czerwona cebula
kilka kostek sera feta
ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek Oliviana Extra Virgin
zioła(oregano, bazylia)
to jedna z moich ulubionych sałatek :) a oliwa to stały gość u mnie
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, robię podobną ale bez oliwek bo nie lubię ich
OdpowiedzUsuńO wielu spośród opublikowanych tutaj informacji nie wiedziałam, także bardzo pożyteczny się dla mnie stał ten wpis :)
OdpowiedzUsuńNie lubię fety.
OdpowiedzUsuń