maja 22, 2015

Obiad na trawie

Makaron pod względem wielkości spożycia i znaczenia żywieniowego zajmuje drugie miejsce, po pieczywie w grupie zbożowych produktów spożywczych. Czym kierować się przy wyborze makaronu?

Warto wybierać makarony z pszenicy durum lub z mąki która jest mniej oczyszczona, np. razowej. Najzdrowsze makarony jakie możemy znaleźć na naszym rynku to makarony pełnoziarniste, a w ich składzie znajdziemy m.in. mąkę orkiszową, żytnią, jęczmienną czy gryczaną oraz pszenicę durum. Im mniej przetworzoną mąkę w nich odnajdziemy, tym niższy będzie indeks glikemiczny produktu.
Jeżeli chodzi o kaloryczność makaronów, to rodzaj mąki właściwie nie ma tu aż takiego dużego znaczenia. 100 gramów suchego makaronu dostarcza mniej więcej 360 kcal. Kluczowe znaczenie ma jednak indeks glikemiczny. Makarony z mąki razowej czy pszenicy durum, które gotowane są al dente posiadają średni indeks glikemiczny, natomiast makarony z białej mąki – wysoki indeks glikemiczny. Jeśli rozgotujemy taki makaron, to jego indeks glikemiczny jeszcze bardziej wzrośnie.

Makaron jest również jednym z głównych składników mojego dania. Uwielbiam dania proste, które przygotowuje się szybko i przede wszystkim są pyszne i zdrowe.

Makaron w sosie brokułowym (na ok. 3-4 porcje)
Składniki:
200g makaronu orkiszowego
400 g brokuła
2 łyżki mąki
3/4 szkl mleka 2%tłuszczu
1 łyżeczka masła
odrobina sera feta
sól, pieperz, zioła


Wcześniej gotujemy makaron oraz brokuł z niewielkim dodatkiem soli. Sos :w rondelku roztapiamy masło, do którego następnie dodajemy powoli mąkę - mieszamy wszystko, po czym wlewamy ostrożnie mleko. Starajmy robić to ostrożnie – łatwo tutaj o niepotrzebne grudki. Najlepiej składniki połączyć ze sobą trzepaczką, dzięki temu uzyskamy gładką masę. Dodajemy kilka różyczek brokuła. Tak przygotowaną masę blendujemy. Później dodajemy kilka drobno pokrojonych części brokuła(widoczne kawałki) i tak gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy troszkę sera feta, przyprawiamy do smaku ziołami o raz pieprzem.



1 komentarz:

  1. uwielbiam brokuły więc przepis jak najbardziej dla mnie :3

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Copyright © 2014 Zabiegany dietetyk , Blogger