Warto wybierać makarony z pszenicy durum lub z mąki która jest mniej oczyszczona, np. razowej. Najzdrowsze makarony jakie możemy znaleźć na naszym rynku to makarony pełnoziarniste, a w ich składzie znajdziemy m.in. mąkę orkiszową, żytnią, jęczmienną czy gryczaną oraz pszenicę durum. Im mniej przetworzoną mąkę w nich odnajdziemy, tym niższy będzie indeks glikemiczny produktu.
Jeżeli chodzi o kaloryczność makaronów, to rodzaj mąki właściwie nie ma tu aż takiego dużego znaczenia. 100 gramów suchego makaronu dostarcza mniej więcej 360 kcal. Kluczowe znaczenie ma jednak indeks glikemiczny. Makarony z mąki razowej czy pszenicy durum, które gotowane są al dente posiadają średni indeks glikemiczny, natomiast makarony z białej mąki – wysoki indeks glikemiczny. Jeśli rozgotujemy taki makaron, to jego indeks glikemiczny jeszcze bardziej wzrośnie.
Makaron jest również jednym z głównych składników mojego dania. Uwielbiam dania proste, które przygotowuje się szybko i przede wszystkim są pyszne i zdrowe.
Makaron w sosie brokułowym (na ok. 3-4 porcje)
Składniki:200g makaronu orkiszowego
400 g brokuła
2 łyżki mąki
3/4 szkl mleka 2%tłuszczu
1 łyżeczka masła
odrobina sera feta
sól, pieperz, zioła
Wcześniej
gotujemy makaron oraz brokuł z niewielkim dodatkiem soli. Sos :w rondelku
roztapiamy masło, do którego następnie dodajemy powoli mąkę - mieszamy
wszystko, po czym wlewamy ostrożnie mleko. Starajmy robić to ostrożnie – łatwo
tutaj o niepotrzebne grudki. Najlepiej składniki połączyć ze sobą trzepaczką,
dzięki temu uzyskamy gładką masę. Dodajemy kilka różyczek brokuła. Tak
przygotowaną masę blendujemy. Później dodajemy kilka drobno pokrojonych części
brokuła(widoczne kawałki) i tak gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy
troszkę sera feta, przyprawiamy do smaku ziołami o raz pieprzem.
uwielbiam brokuły więc przepis jak najbardziej dla mnie :3
OdpowiedzUsuń