Słoneczne, ciepłe lipcowe dni jeszcze bardziej zachęcają do tego aby o siebie zadbać i zdrowo się odżywiać. Warzywa i owoce to moje podstawowe paliwo w ciągu dnia, a pora roku zachęca nas do tego aby sięgać po sezonowe produkty. Botwinka jest nisko kaloryczna 100 g to jedyne 20 kcal. Ponadto zawiera spore ilości żelaza, dlatego też wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zawartość licznych przeciwutleniaczy chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia. Zestaw witamin, jakie zawiera botwinka łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspomaga koncentrację. Wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające organizm.
Chłodnik z botwinki i awokado
· 1 pęczek botwinki
· 250 ml wody
· 400 ml jogurtu naturalnego
· średni ogórek zielony
· awokado
· pieprz świeżo mielony
· łyżka soku z cytryny
· pęczek koperku
· sól i cukier do
smaku
Botwinkę dokładnie
umyć, następnie pokroić drobno drobno same łodyżki, a buraczki
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(bądź kroimy w drobną kosteczkę) i razem
z gałązkami dodajemy do wody. Gotujemy w wodzie z sokiem z cytryny
ok. 15 minut tak żeby zmiękła i nie straciła koloru. Odstawiamy do wychłodzenia.
Koperek siekamy, awokado kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, a całość
zalewamy jogurtem, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku
pieprzem, solą, odrobiną oregano oraz cukrem. Teraz chłodnik wystarczy
dobrze schłodzić w lodówce - najlepiej ok. 3 godziny.
Zapraszam na Fan page :)
cudowne zdjęcia, zupa wygląda pysznie, nigdy nie jadłam żadnego chłodnika
OdpowiedzUsuńOstatnio byłam na obiedzie u mojej mamy i właśnie zrobiła chłodnik :) Świetne danie na takie ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńale ma śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję! :) Ostatnio się nawet zastanawiałam nad chłodnikiem ;)
OdpowiedzUsuńZdrowotnieiradosnie
Nie jadłam chłodnika z awokado :)
OdpowiedzUsuń